All fields are required.

Close Appointment form

Ínybetegségek kezelése

  • Home
  • Ínybetegségek kezelése...
Ínybetegségek kezelése

Fogágybetegség

 

Hogyan ismerjük fel a fogágybetegséget?
A fogágybetegség eleinte teljesen ‘hétköznapinak hitt’ tünetekkel kezdődik, például a fogínyvérzés és az érzékeny fogíny, melyeket elsősorban fogmosáskor, étkezéskor vagy fogselyem használatakor tapasztalunk. Hasonló kellemetlenséget okozhat akár külső sérülés is (például, ha fogkefénkkel felsértjük a fogínyt), de nem árt óvatosnak lenni és figyelemmel kísérni az állapotjavulást. Ellenkező esetben fogínygyulladás jelentkezik melyet a fájó, piros, esetleg sötétedő fogínyről ismerhetünk fel, de a rossz lehelet, a fogíny visszahúzódása és a mozgó fogak, szintén a fogágybetegség árulkodó jelei.

 

A kezdő fázis: Fogínygyulladás (Gingivitis)
Nem megfelelő szájhigiénia következtében a fog nyakán lerakódó lepedékben felszaporodó baktériumok okozzák. Rendszeres fogkőeltávolítás, professzionális fogtisztítás hiányában szinte mindig kialakul. A nem megfelelően záró, vagy régi elálló szélű koronák, tömések is kiválthatják a problémát.

Kezelés:
Preventio-Megelőzés: dentalhigiénikus segítségével egyénre szabott szájhigiénia elsajátítása.

Oki kezelés:

  • fogkőeltávolítás
  • polirozás, homokfúvás
  • elálló szélű koronák, tömések korrekciója, cseréje

Amennyiben a fogínygyulladás kezelése nem kezdődik el időben az esetek nagy részében kialakul a fogágybetegség (parodontitis).

 

Periodontitis / parodontitis
A fog gyökerét körülvevő szövetek gyulladását jelenti, amely kezelés nélkül a fog és csontszövet elvesztéséhez vezet. Ez a gyulladás akkor alakul ki, ha felborul az egyensúly a szájban felszaporodó baktériumok és a szervezet immunrendszere között. Nincs egyforma eset, mivel genetikailag másképp vagyunk kódolva és mások az életkörülményeink. A foggyökér kötőszövetének gyulladása gócbetegség és cseppfertőzéssel továbbadható akár a családtagoknak is!

Okozhatja rossz szájhigiénia, genetikai hajlam, dohányzás, stresszes életforma (immunrendszer), gyógyszer mellékhatás (pl.: vérnyomáscsökkentők, antiepilepsziás, immunszupresszív). Kialakulhat továbbá általános betegségekhez társulva, mint például hormonális elváltozások (pubertás, terhesség, postmenopauzás, diabetes), immunhiányos állapotok (AIDS), valamint vérképzőrendszeri betegségek.

Kezelés:
Konzervatív: Az összes fogfelületre kiterjedő, gyulladást okozó tényezők eltávolítása helyi érzéstelenítésben.

Lézeres tasakkezelés: A laser segítségével fájdalommentesen, jól kezelhetők a gyulladt fogíny szövetek. A kezelés során a tasakokban lévő kórokozók elpusztítása történik. Az íny az esetek nagy többségében újra feszesen tapad a fognyakra, megszüntethetők a tasakok, a meglazult fogak rögzülésére van lehetőség.

Sebészi beavatkozás: Ezekre a beavatkozásokra nem mindig van szükség, céljuk a fogágy regeneratív helyreállítása, bizonyos anyagok segítségével, pld.: csontpótlók, kollagén membránok, regenerációt serkentő gélszerű anyagok.

 

Kozmetikai eljárások-Ínyplasztika:

  • Korona meghosszabbítása: fogak hátrányos esztétikai megjelenését korrigáló beavatkozás, amely szebbé teszi mosolyunkat
  • Ínyvisszahúzódás – íny recessziók kezelése: Az ínyt visszahelyezzük eredeti helyére, lecsupaszodott fognyak fedése saját szövet és segédanyag segítségével, amely szebb esztétikát és hosszú távon védelmet nyújt a fogak számára.

Ha szeretne meggyőződni róla, hogy Önnél fenn áll e a fogágybetegség valamely formája, az alábbi 3 egyszerű lépést kell megtennie:

1. Hívja fel rendelőnket a +36 30 197 1532-es telefonszámon és kérjen egy konzultációs időpontot. A konzultáció térítésmentes az Ön számára, tehát sem költséget sem kötelezettséget nem jelent ha eljön, de hasznos információk birtokába juthat az fogászati problémájának tartós és esztétikus megoldására.

2. Jöjjön el az Ön számára leginkább alkalmas (előre egyeztetett) időpontban a Ráday32 Dentalcentrum rendelőjébe és vegyen részt ezen a térítésmentes konzultáción, ahol kezelőorvosa digitális diagnosztikai eszközök és alapos fogorvosi vizsgálat segítségével pontosan azonosítja az Ön fogászati problémáját és tájékoztatja Önt, hogy milyen kezelés lenne a legideálisabb Önnek.

3. A konzultációt követően Ön kap egy írásos árajánlatot fogászati problémájának megoldására, amelyből pontosan kiderül majd, hogy milyen kezelésekre van szüksége, azok mennyi ideig tartanak majd és mennyibe fognak kerülni

Térítésmentes konzultációnk során Ön megismerheti az fogágybetegéség terápiás lehetőségeit, de képet kaphat rendelőnk színvonaláról és konzultáló orvosának hozzáértéséről is. Érdemes tehát részt vennie egy ilyen konzultáción, hogy tiszta és egyértelmű képet kapjon fogászati problémájáról és annak ideális megoldásáról.

Várjuk jelentkezését a +36 30 197 1532 telefonszámon és természetesen Önt is személyesen a Ráday utcai rendelőnkben.

 

Dentalhigiéniai kezelés

A fogászati problémák elkerülésének egyik legegyszerűbb módja, ha Ön rendszeresen eltávolíttatja a lerakódásokat és a fogkövet fogairól. Ha ez ideális esetben félévente megtörténik, akkor jelentősebb fogászati problémák kialakulásának nagyon csekély az esélye, hiszen kezelőorvosa folyamatosan figyelemmel tudja követni fogainak aktuális állapotát.

 

Hogyan keletkezik a fogkő és az elszíneződés a fogakon?
A plakk a fogak felszínén tartósan megtapadt baktériumokkal teli képződmény. Ez a lerakódás csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a fogakról és még így sem teljes mértékben, mert a plakk sokszor szabad szemmel nem is látható. A plakk sok esetben a fog látható felszíne alatt telepszik meg. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra, azonban idővel ez az állapot változhat és rés keletkezik a fog és az íny között, ahová bekerül a plakk , ami aztán gyulladásos állapotot idéz elő. A fogkő felhámozódott és elmeszesedett plakk, ami az idő előrehaladtával ínygyulladást okoz. Az íny elveszti egészséges halvány rózsaszín színét és duzzadt, vöröses színűvé válik. Ez az állapot gyakran vezet fogínygyulladás kialakulásához. Sajnos sem a lerakódásokat, sem az elszíneződéseket, sem pedig a fogkövet otthoni módszerekkel tökéletesen eltávolítani  nem lehet, de fogorvos vagy denatlhigiénikus segítségével ezeknek a problémáknak a kialakulása megelőzhető.

 

Hogy előzheti meg a fogászati problémák kialakulását szájhigiénia kezelések segítségével?
A szájhigiéniai kezelés egy költségkímélő és időtakarékos fogászati kezelés, amely azonban megkíméli Önt a komolyabb és nehezebben orvosolható fogászati problémák kialakulásától. Fél óra alatt a dentálhigiénikus vagy a fogorvos fájdalommentesen eltávolítja fogairól a barnás elszíneződéseket, a plakkot és a már kialakult fogkövet. Elhanyagolt fogak esetében ez a dentalhigiéniai kezelés felér akár egy fogfehérítéssel is, hiszen fogai visszanyerik természetes színüket.

Rendelőnkbe lehetősége van professzionális szájhigiéniás program igénybevételére. Ennek során alaposan eltávolítjuk az íny feletti és alatti fogkövet ultraszonikus fogkő eltávolítóval , majd következik egy speciális Air Flow kezelés. Ez azt jelenti, hogy a fogak felszínére levegő, víz és bikarbonát nagyon finom porának keverékét fújják. A pornak fogfehérítő, tisztító és fertőtlenítő hatása van, vagyis egyenletessé és teljesen simává varázsolja a fogak felszínét. Ennek köszönhetően a fog tovább marad tiszta, hiszen a lepedék és a fogkő ezután nehezebben tapad meg rajta. A kezelés zárásaként hyaluronsavas hidratáló krémet helyeznek a fogkőtől teljesen megtisztított ínyre, melynek hatására az visszanyeri egészséges feszességét és rugalmasságát. A krém egyik összetevője, a hyaluronsav főként öregedésgátló hatásáról ismert, a kozmetikában is általánosan használt antioxidáns.

Amennyiben Ön e kezelés után sem elégedett fogai színével, javasoljuk a fogfehérítés igénybevételét, amivel további jelentős esztétikai eredményt érhetünk el (lásd fogfehérítő kezelés menüpont).

 

Miért érdemes Önnek rendszeresen részt vennie a szájhigiéniai kezelésen?

  • A fogkőeltávolítás hatására fogai hosszú távon épek és egészségesek maradnak.
  • A fogkőeltávolítás megakadályozhatja a fájdalommal járó fogbetegségek kialakulását, mint például a népbetegségnek számító fogágybetegségét.
  • A fogkőeltávolítás hatására fogai újra fehérebbek és természetesen ragyogóbbak lesznek.

 

Mit kell tennie, ha Ön is szeretne megszabadulni az elszíneződéseitől és a fogköveitől?

1. Hívja fel rendelőnket a +36 30 197 1532  telefonszámon és kérjen egy konzultációs időpontot. A konzultáció térítésmentes az Ön számára, tehát sem költséget sem kötelezettséget nem jelent ha eljön, de hasznos információk birtokába juthat fogászati problémájának tartós és esztétikus megoldására.

2. Jöjjön el az Ön számára leginkább alkalmas (előre egyeztetett) időpontban a Ráday32 Dentalcentrum rendelőjébe és vegyen részt ezen a térítésmentes konzultáción, ahol kezelőorvosa digitális diagnosztikai eszközök és alapos fogorvosi vizsgálat segítségével pontosan azonosítja az Ön fogászati problémáját és tájékoztatja, hogy milyen kezelés lenne a legideálisabb Önnek.

3. A konzultációt követően Ön kap egy írásos árajánlatot fogászati problémájának megoldására, amelyből pontosan kiderül majd, hogy milyen kezelésekre van szüksége, azok mennyi ideig tartanak majd és mennyibe fognak kerülni.

Térítésmentes konzultációnk során Ön megismerheti az fogágybetegéség terápiás lehetőségeit, de képet kaphat rendelőnk színvonaláról és konzultáló orvosának hozzáértéséről is. Érdemes tehát részt vennie egy ilyen konzultáción, hogy tiszta és egyértelmű képet kapjon fogászati problémájáról és annak ideális megoldásáról.

Várjuk jelentkezését a +36 30 197 1532 telefonszámon és természetesen Önt is személyesen a Ráday utcai rendelőnkben.